Startside | Generelt | Bestyrelse | Sekretariat | Pro | Webmaster | Begynderudvalg | Sportsudvalg | Børn og unge udvalg | Eliteudvalg | Baneudvalg | Handicapudvalg | Udviklingsudvalg
 

Startside
Op

 

Noter

Projektets titel og logo

Projektets målsætning

Indstilling til projektet

Funktionsbetingelser vs. arbejdsvilkår

Coping

Statistik og evaluering

"Vision 49"

Foursome

Færdighedsniveauer

Udviklingsskemaer

Risikovurdering

Caddieinstruktioner

 

 

 

 

Projektets titel og logo

 

 

 

Projektets målsætning

Hvad skal vi bruge det til? Vores målsætning er grundlaget for alt andet vi gør, derfor er det vigtigt, at vi alle sammen er enige i, forstår og kender målsætningen.

Vi vil forandre dansk klubelitegolf for altid!

- Ved at få teamet til at præstere sit optimale de kommende 20 måneder (fra november 2010). Vi kan ikke garantere, at vi får guldmedaljer, men hvis de andre hold vil tage dem fra os, så skal de hæve deres niveau til noget, der aldrig er set før.

 

Kurven ovenfor (indtil den røde prik) illustrerer det, vi tror, er medlemmernes opfattelse af eliteprogrammets livscyklus. Den grønne prik markerer sølvmedaljerne i elitedivisionen, den blå prik er bronzemedaljerne, mens den røde er niveauet i efteråret 2010.
Det første kurvestykke efter den røde prik er udviklingen i 2011, mens det sidste stykke markerer udviklingen i 2012.

 

 

 

Indstilling til projektet

Hvad skal vi bruge det til? Ligesom målsætningen er indstillingen central for vores projekt. Hvis ikke vi har samme indstilling til projektet, vil det ødelægge sammenholdet i gruppen. Derfor kan man ikke være en del af teamet, hvis man ikke er enig i og lever op til nedenstående - uanset hvor god en spiller man er.

"Vi arbejder hårdt og målrettet for hinanden. Vi stiller krav til hinanden og støtter op om hinanden. Vi udforsker hver mulighed, vi finder for at optimere. Vi forbereder os så godt, vi overhovedet kan, og når vi så endelig kommer til spilledagene, så skal de være en fest, hvor vi gør det vi elsker - spiller god golf og nyder øjeblikket."

"Glem modstanderen for hans spil kan du ikke gøre noget ved alligevel. - Uanset stillingen er fokus altid "birdie på næste hul!".

Hvis noget er vigtigt for os, så tager vi ikke et "nej" for et "nej". Så er et "nej" bare en midlertidig mangel på et "ja".

Vi siger, det vi mener, men vi gør det på en ordentlig måde.

"Det er ikke for sjov, vi gør det her, men vi skal have det sjovt, mens vi gør det!".

 

7 spørgsmål man bør stille sig selv:

  • Er jeg virkelig interesseret i at give golfen mit livs chance og al den opmærksomhed den kan få indtil august 2012? 

     
  • Tror jeg på, at GGK kan hæve niveauet for dansk klubelitegolf for altid?

     
  • Er mit bagland indforstået med, at jeg kommer til at bruge en stor del af min fritid på det her?

     
  • Er jeg indstillet på at selv putte penge i min satsning på golfen? 
    Vi har selvfølgelig et elitebudget, som er fornuftigt men ikke prangende. Men budgettet er væsentligt lavere end vores konkurrenters, og derfor må man være indstillet på, at vi bliver nødt til at have brugerbetaling på en række ting. Det vil også være nødvendigt at vi selv investere i grej, som gør os konkurrencedygtige.

     
  • Er jeg indstillet på at møde op til fælles træning/-arrangementer så ofte som overhovedet muligt?
    En ting er jo, at I alle er dygtige golfspillere hver for sig, men holdånden er GGK's "hemmelige våben", og den kan vi kun dyrke ved at være sammen, og hvis der er teammedlemmer der ikke deltager aktivt, så ødelægger det moralen. Eneste afviger fra dette er Claus, der fra starten har fået et særordning omkring dette, da han som bekendt bor på Sjælland.  

     
  • Er jeg indstillet på at være en loyal holdspiller - uanset om jeg bliver udtaget til elitedivisionen, reserve til elitedivisionen eller 2. holdet på den enkelte spilledag? 

     
  • Er jeg indstillet på at checke mail og reagere dagligt på mails, som kræver det?
    Hvis vi skal arbejde effektivt er det vigtigt, at vores kommunikation er velfungerende. Derfor er det nødvendigt, at alle forpligter sig til at checke sin mail dagligt. En god maildisciplin er en effektiv måde for os at kommunikere på - samtidig er dårlig maildisciplin temmelig demotiverende for dem, som bruger tid og energi på at skrive mails, der ikke bliver ordentligt besvaret af gruppen. Læs principperne for GGK's mailkommunikation ("AKTION", "INFO" osv.) her.
     

 

John har lavet en præsentation, der beskriver hvad det vil sige at være med i vores projekt, og hvilke overvejelser man bør gøre sig, før man beslutter sig for, om man ønsker at være med eller ej. Hvis du gerne vil se eller gense Johns oplæg skal du bare klikke her.

 

 

 

 

Spillermapper

Hvad skal vi bruge det til? Spillermapperne skal vi bruge til at holde styr på det materiale, som vi hver især bruger til at tilrettelægge træningen og til at forberede turneringsdagene.

Hver spiller i "Team Guld i '12!" skal anskaffe sig en A4-mappe med tydelig markering af navn. Mapperne er personlige udviklingsredskaber, hvori spillerne ærligt og seriøst skal kunne analysere og planlægge deres egen udvikling - derfor skal der tydeligt navn på, så der ikke er nogen, der kommer til at kigge i andres mapper ved en fejl.

Spillermapperne opbevares privat.

Som led i den personlige udvikling - og udviklingen af hele teamet - vil der blive gennemført udviklingssamtaler med spillerne ca. én gang om måneden (fra marts/april 2011 og frem).

 

Med mindre helt særlige forhold gør sig gældende, bør spillermapperne indeholde:

  1. Oversigt over funktionsbetingelser
     
  2. Risikovurdering
     
  3. Statistik
     
  4. Udviklingsskemaer for hver måned (udarbejdes i slutningen af hver måned)
     
  5. Personlig træningsplan for hver måned (udarbejdes i slutningen af hver måned)
     
  6. Træningsdagbog
     
  7. Rammer for personlig caddie

 

 

 

 

Funktionsbetingelser vs. arbejdsvilkår

Hvad skal vi bruge det til? Vi skal bruge det til at forstå os selv bedre. Ved at finde ud af, hvordan vi fungerer bedst kan vi forsøge at skabe de rammer, som giver os de bedste muligheder. Når vi også kender de forhold, vi ikke fungerer så godt under, ved vi hvad vi skal være på vagt overfor - og samtidig kan vi sætte os mentalt op til at tackle dem bedre, end vi ellers ville have kunnet.

Funktionsbetingelser er de omstændigheder, vi som individer fungerer bedst under. Arbejdsvilkår er de rammer, vi er underlagt, mens vi skal præstere. Vi forsøger at skabe det bedst mulige overlap mellem teamets funktionsbetingelser og de givne arbejdsvilkår, og samtidig vælger vi at have en positiv tilgang til de faktorer, vi ikke kan gøre noget ved.

 

 

Alle spillere i "Team Guld i '12!" laver en liste over sine funktionsbetingelser. Listen opbevares i spillermappen, og listen opdateres efterhånden, som spilleren får ny viden, eller ting ændrer sig.

Listen med funktionsbetingelser er personlig, men viden herfra skal bruges til at optimere ude- og hjemmekampssituationerne både for foursomes og singler.

Listen for hver spiller bør beskrive, hvordan spilleren påvirkes af for eksempel:

  • Vejret.
  • Langsomt spil.
  • Ventetid.
  • Intensitet i konkurrencen.
  • Tilskuere.
  • Kendskab til stillingen for holdkammeraterne undervejs.
  • Opsætning af banerne.
  • At spille først eller sidst.
  • Forskellige foursomekonstellationer.
  • Caddies.
  • Forplejning.
  • Døgnrytme.
  • Forberedelse.
  • Opvarmning.
  • Opladning til spil.
  • Opmærksomhed.
  • Spille som favorit kontra være "underdog".
  • Hjemmefronten.
  • Skader og optræk til skader.

 

 

 

 

Coping

Hvad skal vi bruge det til? Forklares i teksten nedenfor.

Coping er et begreb, som  knytter sig tæt til ovenstående afsnit om funktionsbetingelser og arbejdsvilkår. Coping handler nemlig om, hvordan man tackler de situationer, hvor der ikke er overensstemmelse mellem de vilkår, der er på dagen (arbejdsvilkår), og de betingelser man fungerer bedst under (funktionsbetingelser). Vi kender faktisk allerede begrebet fra engelsk, hvor nogen sagtens kan finde på at spørge en udsat person: "how do you cope with that?".

Da den danske verdensmesterkok Rasmus Kofoed - efter at have investeret 300.000 kr i råvarer og mindst 8.000 timer på forberedelse - oplevede, at hans kølebil gik i stykker dagen før finalen i verdensmesterskabet, ville de naturlige reaktioner nok have været at gå i sort, gå i panik, blive opgivende eller i hvert fald opleve et større anfald af selvmedlidenhed.
Men, men, men, den slags strejfede ham heldigvis slet ikke. I stedet var hans reaktion; "da jeg vandt EM sidste år, skete der også en katastrofe dagen før (han fik syre i øjet), så det må være et godt tegn!".
Prøv lige at stoppe op og tænke over dette afsnit igen... Og svar så på hvordan man nogensinde skal få det mentale overtag på sådan en fyr i en konkurrence??????? Havde han været golfspiller og 7 ned på turnen, ville han han sikkert opfatte det som en glimrende mulighed for at lave et historisk come back.

Men Rasmus Kofoed er jo ikke noget supermenneske, han er bare en helt almindelig person, som er ualmindeligt godt forberedt - både fagligt og mentalt. Og det er lige nøjagtig det, vi også skal være. Vi er i fuld gang med at forbedrede os teknisk og fysisk så godt, som vi overhovedet kan, men samtidig skal vi også forberede os mentalt på de situationer - der uden tvivl kommer - hvor situationen ikke er helt, som vi ønsker den skal være. Hvis vi hver især på forhånd beslutter os for at have en positiv tilgang til de ting, vi alligevel ikke kan gøre noget ved, så bliver vi uhyggeligt svære at slå ud af kurs.

 

 

 

 

Statistik og evaluering

Hvad skal vi bruge det til? Forklares i teksten nedenfor.

Vi vil gerne anvende statistik og evaluering som et værktøj til:

  • at på spillerniveau skabe det bedst mulige udgangspunkt for tilrettelæggelse af træningen.
     
  • at på holdniveau skabe det bedst mulige beslutningsgrundlag før og under kampdagene.

 

Vi har fokus på, at den statistik, vi laver, skal have værdi - vi laver ikke statistik for statistikkens skyld. Statistik skal kræve så lidt som muligt at opdatere, samtidig med at den giver os information, vi virkelig kan bruge til noget.

 

På siden skabeloner, kan du finde et antal skabeloner, som du frit kan anvende. Mail venligst en kopi til JHI, hvis du laver forbedringer til skabelonerne, så vil de blive lagt ud på GCAM til fælles gavn.

 

 

 

 

"Vision 49"

Hvad skal vi bruge det til? Vi skal dels bruge det til at analysere vores spil, så vi kan tilrettelægge træningen og vores course management på den måde, som giver os det bedst mulige resultat. Derudover skal det bruges til, at holde vores spilleres fokus på næste slag i stedet for på modstanderen og stillingerne i de øvrige matcher. 

Teknisk set er det 15 birdies og 3 eagles på en rigtig god dag i Gyttegård, men afhængig af vejr, vind og situationen vil nogle huller bringe tallet op over 49. Idéen er faktisk at holde fokus på det hul, man spiller, i stedet for at tankerne flyver (hvad mon banerekorden er? hvor længe kan jeg blive ved med at hole de her putts?) afsted, når man opdager, at man scorer sindsygt godt. 

 
Er der vindstille på hul 9, så er en 3'er den optimale score, men hvis der er modvind, så skal man give sig selv lige så meget credit for 4'eren (også i statistikken), som man ellers ville have givet sig selv for eaglen. - Man har jo opnået det bedst mulige i situationen, og det er det, elitegolf handler om.

 
Tanken er også, at "V49" skal give os en mere eksakt information i forhold til vores personlige statistik. 
  • Et teknisk perfekt drive på hul 8 rammer helt sikkert fairway, men hvis bolden ender bag et af birketræerne, så er det drivets og ikke indspillets skyld, at indspillet bliver for svært, og ikke rammer green. I traditionel statistik ville man notere hullet som et drive, der ramte fairway, og et indspil, der ikke ramte green, men det giver jo et skævt billede af virkeligheden.

     
  • Hvis flaget står i forkanten på hul 10, så er et indspil, der ender lige kort af green, et meget bedre udgangspunkt end et, der måske ender tættere på hullet og efterlader et vanvittigt "left break, downhill" putt.

     
  • Hvis man er uskarp i sine indspil og smider boldene rundt omkring på greens, så bringer man sin putter i en urimelig situation. I traditionel statistik har man en greenhit, men noteres for mange putts, og det giver et forkert billede. Det er i hvert fald ikke putting, man skal træne bagefter, hvis man kommer ind med 35 putts efter sådan en runde.

     
  • Omvendt, når jeg kommer ind med 24 putts, så er sandheden jo, at min putter og mine chips har været ok, men jeg skal nok lige slå et par spande med wedgen, for jeg har misset temmelig mange greens.

     
  • Hul 14; hvis flaget står i bageste højre hjørne, så er et drive, der ender i semiroughen i venstre side måske et bedre udgangspunkt end et, der ligger på fairway i højre side. Hvis det er spillerens udgangspunkt på hullet, så mener jeg, at han skal notere sig selv for et godt drive på hullet, og hvis birdie'en udebliver, så er det enten indspillet, der har bragt ham i en for svær situation, eller også er det putteren, der svigter til sidst.

Disse tanker er måske lidt syrede, og de er i hvert fald anderledes. Men jeg mener, at de er i god tråd med de ting, vi tidligere har snakket om; uanset hvad scoren i matchen er, uanset om du lige har vundet eller tabt et hul, så glem modstanderen og hans præstationer, for det kan du ikke gøre noget ved alligevel. Fokus på vej hen til næste tee skal altid være - "birdie på næste hul, birdie på næste hul!". Her skal "birdie" ikke opfattes som et eksakt begreb, men jeg har brugt sætningen nogle gange i mangel på et bedre begreb - det der ligger i mine V49 tanker er jo i virkeligheden "optimal score på næste hul, optimal score på næste hul!", men det lyder jo ikke særlig catchy vel?!!    :o)
 

 

 

 

Foursome

Hvad skal vi bruge det til? Hele arbejdet med at optimere vores foursomes handler selvfølgelig om, at vi vil give os selv det bedst mulige udgangspunkt før eftermiddagens singler.

 

Hej Alle,
 
Så fik jeg endelig taget mig sammen til at skrive en mail og sende det Dronge og jeg havde forberedt omkring foursomes.
 
Til de af jer, som ikke var til ræs søndag aften hvor vi fremlagde det, er der her lige en hurtig gennemgang.
 
Den første del i dokumentet:
Dronge og jeg tog en snak om, hvem tror vi kunne spille en god foursome sammen, ud fra nogle kriterier. (inden vi kiggede mere på statistikkerne fra sidste gang)
- Spændingsniveau
- Spillemæssigt
- Hvem passer godt sammet
- m.m
 
Derefter tog vi en kig på tallene og kiggede på hvem burde spille sammen ud fra stastistikkerne.
 
Til sidst snakkede vi om hvordan vi kan træne foursomes, og nogle foursome par, som bør prøves af.
 
 
Jeg har med vilje ikke vedhæftet statistikkerne, idet vi snakkede om, at vi faktisk gerne ville have alle spillere lavede en kort indlæg, som indeholder.
- Hvem vil jeg gerne spille sammen med?
- Og begrundelse dertil.
 
Det skal bare være kort. Derefter kan vi kigge på tallene og se om der er nogle foursome som matcher ud fra statistikkerne.. Dermed må vi vel få den optimale sammensætning ?? :)
 
 
Derudover synes jeg vi alle bør overveje hvordan vi optimere vores foursome træning ? Som I kan se i dokumentet har vi snakket om at planlægge nogle træningsmatcher inden sæsonstart, så vi kan blive testet lidt af når det gælder..
 
Når vi mødes igen d. 2/1 til samling, som Stefan står for, synes jeg vi skal tage en snak om ovenstående og hører de korte indlæg spillerne har forberedt der hjemme :) Drenge, I har sku fået lektier for.. haha.
Ej, brug bare lige 10 min på at skrive nogle gode stikord, så vi fælles kan finde en mest optimale foursome opstilling.
 
  
James ligger vedhæftede dokument på gcam. Det er meningen at dokumentet skal være levende, altså at vi hele tiden tilføjer og retter til, så den information der står i dokumentet er up to date.
Vi skal have kigget på de andre holds holdopstillinger og se om der er en lighed i deres opstilling, så vi måske mere eller mindre selv kan bestemme hvem vi vil spille imod.. Dette er noget jeg har planer om, at have klar til næste gang vi mødes.
 
Derudover har Dronge gang i single statistikker fra de seneste sæsoner.
 
Det var vist det hele.
 
Hvis vi har ???, så sig endelig til :)
 
mvh
Nis & Dronge

 

Hent dokumentet her

 

 

 

 

Færdighedsniveauer

Hvad skal vi bruge det til? En overordnet viden om færdighedsniveauer minder om om, hvorfor det er vigtigt at vi træner. Samtidig får det os til at forstå os selv bedre, så vi præsterer bedre, får større forståelse for hinanden på holdet og gør os til bedre foursome-makkere.

Søndag den 16. januar var vi ganske kort inde på emnet "færdighedsniveauer". Det handler om de forskellige stadier, man som udøver af noget kan befinde sig på:

 

 

Når man er nybegynder og kender den grundlæggende teori, så præsterer man ud fra et "knowledge based" niveau. Det vil sige, at der ikke er ret meget, som foregår automatisk. Man skal hele tiden tænke over det, man gør, og der er ikke særlig mange kognitive ("hjerne") ressourcer til overs.

Man kan sammenligne det med, at når man lærer at køre bil, så skal man tænke over alt man gør; gearskifte, koblingspunkt, tegngivning, orientere sig, læse vejskilte, finde vej osv.
- På det niveau kan man sagtens få varmen bare ved tanken om en tur gennem Billund by lørdag formiddag...

 

MEN vi er rigtig heldige, for vores hjerner kan slet ikke li' at komme på overarbejde på den måde, og slet ikke i en grad som denne, hvor der ikke er overskud til at holde øje med trusler i omgivelserne. Man kan sige det på den måde, at havde vi ikke fundet på metoder, der kunne frigive ressourcer til at holde øje med omgivelserne, så havde vi ikke overlevet som art. Men det har vi jo så heldigvis fundet en løsning på - vi sætter nemlig ting i system for bedre at kunne overskue dem!

Se bare på tegningen med stregerne nedenfor:

 

Der er jo lige mange streger for oven og for neden, men vi kan bare bedst overskue situationen, hvis der er system i tingene, og vores hjerner lærte jo allerede for mange år siden, at en "havelåge" betyder 5 stk. så det koster os næsten ingen energi at omsætte havelågen til 5, mens de spredte streger for oven vil kræve en lille smule af os. Men hvad skal vi så bruge det her til? Jo, vi skal bruge det til at forstå den måde, vi lærer og præsterer på.

Hopper vi tilbage i bilen, så er "rule based behaviour" det stade, hvor man har fået noget erfaring, og man ved, at hvis man kommer ud for X (børn der spiller bold ved vejen) så skal man bare gøre Y (sætte farten ned) - for det ved man fungerer. Y behøver ikke engang at være den optimale måde at reagere på i situationen, men den fungerer og er "kognitiv billig", og det er langt hen ad vejen godt nok til hjernen.

Når man præsterer på rule based niveau, foregår mange ting automatisk - altså på rygraden, og nøgleordet for at komme dertil er erfaring; træning, træning, træning...

Dét er i hvert fald noget, vi som golfspillere kan bruge til noget, og det bedste er, at hjernen rent faktisk kan narres!!! Den er nemlig ikke ret god til at kende forskel på, om vi træner svinget ude på banen eller hjemme i stuen. Man kan derfor opnå en positiv effekt ved visualiseringsøvelser. De er ikke en erstatning for live træning, men udført seriøst og rigtigt, kan de være et forbandet godt supplement - og de bør nok i virkeligheden være en integreret del af både ens træning og spillet på banen.

Visualisering kan også bruges i hallen. Prøv evt. at "spille" slagene for GGK's første 9 huller, næste gang I står på måtterne. Uanset hvad kan det være et afvekslende alternativ til bare at fyre den ene bold af efter den anden.

 

Men masser af kvalitetstræning kan heldigvis bringes os op på et endnu højere færdighedsniveau; "skill based behaviour". Når man præsterer på dette niveau, foregår alt mere eller mindre automatisk, og det handler ikke længere om "hvordan man skal gøre en ting", men kun om "hvad det er man vil opnå".
Leif Nyholm har sagt, at når Thomas Bjørn spiller aller bedst, så tænker han ikke over, hvordan han skal slå et bestemt slag men bare på, hvad det er bolden skal gøre.

Nu bliver det lidt syret, det ved jeg godt... Men jeg vil lige bede jer hive 7 minutter helt ud af programmet, og uanset hvilken musik I ellers normalt hygger jer med, så giv lige nedenstående link en ordentlig chance - ordentlig lyd, ingen forstyrrelser!

Uanset sportsgren eller kunstart, er det jo altid helt specielt at opleve, når de store mestre mødes. Her er det Mozart og Sharon Kam, der går op i en højere enhed, og hvis vi skal trække en parallel til vores golfverden, så ville det vel svare til at gense Ben Hogans møde med Carnoustie i '53, eller Nicklaus og Watson i '77.
Det jeg vil bede jer om at lægge mærke til er, at her er der tale om en udøver, der leverer på ekstremt højt niveau. Det er helt tydeligt, at i situationen eksisterer hun kun med et eneste formål, og det er at levere en fortælling. Hun bruger absolut ingen energi på at tænke over hvordan, hun skal spille de forskellige toner - hvis hun gjorde det, ville det gå galt for hende lige på stedet! Hun er ikke bange for at lave fejl. Hun kigger ikke på noderne, hun tænker ikke over, hvordan hun står, hun tænker ikke på publikum, hun tænker ikke på de andre musikere - hun tænker faktisk slet ikke - hun agerer bare. I vores verden svarer det til at visualisere næste slag, slå det og gå videre - og intet andet:

 http://www.youtube.com/watch?v=6QAAZ29cvfU&feature=related 

 

Det hører med til historien, at jeg faktisk ikke bryder mig særlig meget om klarinet-musik, men ligesom med graffiti, så møder man en gang i mellem noget, hvor man bliver nødt til at stoppe op, nikke anerkendende og sige - dét der, det er klasse!

I forhold til billedet med bilkørsel svarer "skill based" niveau til, at man kører fra Billund til Vejle, og når man nærmer sig Vejle, så kan man pludselig ikke huske, at man er kørt i gennem Ny Nørup(!)
Det kan jo lyde skræmmende ukoncentreret, men i virkeligheden fortæller det, at man har kørt bil på et meget højt niveau. Alt er foregået automatisk, og man kan være stensikker på, at hvis der var opstået den mindste lille afvigelse fra normalen, så ville man øjeblikkelig være blevet hevet tilbage til rattet og niveauet for "rule based behaviour".

 

Og se nu bliver det rigtig spændende!!! For bare fordi man kan levere på skill based niveau det ene øjeblik, så er det desværre ikke ensbetydende med, at man også kan det i det næste. Tænk på Anja Andersens holdkammerater tilbage i 90'erne. De var alle sammen rigtig dygtige håndboldspillere, men nogle gange kom de til at ligne en flok begyndere, fordi hun i sin iver efter at få dem til at levere max rent faktisk opnåede lige det modsatte.
Jeg har altid været helt pjattet med Anja og hendes indstilling til elitesport, og jeg forstod godt hendes frustration over, at de andre ikke var ligeså dygtige (seriøse?), som hun var. - Men det var der bare ikke noget at gøre ved midt i kampen!

Hvis hun - i stedet for at dele skideballer ud og gøre ondt værre - havde brugt lidt af sit overskud på at sætte sig ind i de andre spilleres funktionsbetingelser, så havde hun kunnet hjælpe Ulrik-drengen med at opnå det, de alle gerne ville - nemlig at HOLDET skulle præstere sit bedst mulige på dagen.

Det er helt åbenlyst, at Jakobs og Jespers store arbejde med at finde de bedste foursomekonstellationer kommer til at give os en gevinst på det område, fordi I som spillere får lejlighed til at forberede jer sammen på en helt anden måde, end I ellers ville have kunnet. Det er også til vores fordel, at I hver især er begyndt at lave oversigter over jeres funktionsbetingelser. Funktionsbetingelser ændrer sig over tid, men bare det, at I har gjort jer tanker om dem, gør, at I kan søge de situationer, hvor I ved, at I fungere bedst, og samtidig være bedre til at tackle de situationer, som I ved, at I skal være på vagt overfor. 

Men lad os lige hoppe tilbage til den dygtige bilkører ovenfor - ham som ikke kunne huske, at han var kørt gennem Ny Nørup. Den situation opstod jo kun, fordi han var i trygt terræn, hvor automatikken kunne fungere indenfor de rammer, der nu engang var. Hvis samme mand og bil blev placeret i venstre side af vejen i London, midt i myldretiden, med en campingvogn på slæb, en træt kone ved sin side, sultne børn på bagsædet, og en GPS der blev ved med at råbe "vend om!!!"... Behøver jeg at skrive mere?

 

Helt oppe i toppen af det "skill based" niveau finder man et fænomen, som er kendt af topudøvere indenfor alverdens sportsdiscipliner, håndværk og kunstarter. Kært barn mange navne og "flow", "zonen", "boblen", "kung fu" er bare nogle af dem, der beskriver situationen, hvor tingene kører i olie, og alt bliver rigtigt.

Det nye indenfor "flow-forskning" er, at man indenfor de seneste par år har fundet ud af, at det er målbart. Når man er i flow, pumpes hjernen fuld af dopamin. Det er et fantastisk hormon, når det drejer sig om, at få kroppen til at blive "et" med det, den laver.
Men for at man ikke skal risikere at få en "overdosis", så lukker hjernen af for tilstrømningen af dopamin senest efter 60, 70, 80 minutter, og så er der brug for en kort pause, før der kan åbnes op igen.

Den viden skal vi brug til to ting. For det første skal vi vide, at de fleste situationer med "flow" normalt kun holder 5-7 huller i træk, og det kan være rart at have i baghovedet, hvis modstanderen lægger ud som lyn og torden - så skal vi bare fortsætte med at fokusere på vores eget spil og slå kontra, når hans flow ebber ud.
For det andet skal vi bruge det til at håndtere situationer, hvor vi er i flow, men pludselig er der noget, der forstyrrer os. Det er helt normalt, at man bliver frustreret, hvis man spiller godt, og der pludselig er ventetid, eller hvis man konstaterer, at det rent faktisk lykkes modstandernes tilskuere at bringe en ud af flow. Når det sker - og det ved vi, at det gør en gang i mellem - så er det bare med at være iskold og kynisk konstatere "ok, det er fint nok med et lille break, og lige om lidt starter 80 nye minutter I aldrig glemmer...".

 

Men det er ikke kun dopamin, der påvirker vores færdighedsniveau, det gør stresshormonet adrenalin absolut også. Men adrenalin er designet til at sætte kroppen i "alarmberedskab" og få den til at præstere mere end max i situationer, hvor der virkelig er fare på færde. Adrenalin booster kroppen op, så den er klar til at flygte eller at slås. Vi kender det alle sammen; hjertet banker afsted, blodet pumper rundt i kroppen, temperaturen stiger, "klappen" går ned i hjernen, man mister kontrollen over arme og ben...
Som golfspiller er der kun én måde at lære at håndtere adrenalinbombardementet på, og det er at prøve det så meget som overhovedet muligt. - Men det er nærmest umuligt at skabe et ordentligt adrenalinrush til træning, og det er derfor, at jeg prioriterer det så højt, at elitebudgettet skal give jer mulighed for at spille så mange turneringer som overhovedet muligt. I skal bringe jer i flest mulige situationer, hvor I er tvunget til at spille under pres, og hvor I hele tiden holder den evne så skarp som overhovedet mulig.

En anden måde hvorpå vi kan ruste os bedre til at håndtere adrenalinsituationer er at dele vores erfaringer. John har allerede budt ind med at fortælle, hvor vigtigt det er, at man erkender adrenalinen, når den er der. Kun på den måde kan man gøre noget ved situationen. Og Johns måde at håndtere adrenalin på er at gøre alt i slowmotion; bruge lidt ekstra tid på at vurdere situationen, tage køllen langsomt op af bag'en, lave et ekstra langsomt prøvesving - alt sammen små fif, som helt sikkert også vil virke for mig, men derfor er det ikke sikkert, at det virker for resten af gruppen.
Jakob og Martin bød jo også ind med en pointe om, at når adrenalinen pumper, så HAR man vitterlig flere kræfter, end man normalt oplever. Det betyder, at det kan være nødvendigt at tage et jern eller to kortere til de sidste indspil, hvis situationen lægger op til det. Men igen... det kan man kun gøre, hvis man er bevidst om, at nu er situationen en anden, fordi presset er kommet snigende. 

 

Van der Velde (den stakkels mand) spillede sit livs turnering på mere eller mindre ren dopamin de første 71 huller af The Open, men da han kom til sidste hul, gik det pludselig op for ham, hvad det var, han havde gang i - og som vi alle ved, satte adrenalintrippet både ham og caddien fuldstændig skakmat...

Det er derfor, at jeg netop har bedt jer om at overveje caddiesituationen til sommerens elitedivision. Det er selvfølgelig op til hver af jer at selv beslutte, om I ønsker en caddie eller ej. Men hvis I kan få en aftale med en person, som I fungerer godt sammen med, så minimerer I risikoen for, at alt går i sort på de sidste huller. Hvis vi trækker jeres caddies tættere på teamet, og I sætter nogle retningslinier op for, hvad det er I gerne vil have dem til at gøre for jer under runden, så giver I jer selv mulighed for at bruge dem som andet end "bagtrækkere".

 

 

 

 

Udviklingsskemaer

Hvad skal vi bruge det til? Udviklingsskemaerne er en meget simpel og "ressouce-billig" måde at kigge sig selv efter i sømmene på. Skemaerne vil både være udgangspunkt for prioritering og tilrettelæggelse af ens personlige træningsprogram, og de vil være udgangspunkt for udviklingssamtalerne hvor holdlederen, træneren mfl. kan udfordre den enkelte til at optimere.

Udgangspunktet er, at vi altid kan blive bedre til alting! Men men men... hvis udgangspunktet er, at man altid kan blive bedre til alting, så står man jo overfor en uoverskuelig og næsten umulig opgave - og det kan vi jo ikke bruge til noget. Specielt ikke nu hvor vi har meget begrænset tid til rådighed.

I vores situation har vi brug for at finde og sætte ind overfor de områder, hvor vi vurderer, at vi får den største golfmæssige forbedring ud af indsatsen. Vi leder med andre ord efter de forbedringsområder, hvor vi hurtigt kan sætte ind, og derved opnå bedre resultater allerede fra sæsonstarten.

Som hjælp til den proces har vi lavet et skema, som I alle bedes printe, udfylde og sætte i jeres mapper (her vil jeg også gerne have Claus, Jesper og Jakob med, selvom I er langt fra Gyttegård). Skemaet er en simpel måde at danne sig et overblik over sin egen situation, og det vil med sikkerhed give os en kvalificeret idé om, hvor vi hver især bør sætte ind de kommende uger. Tanken bag skemaet er også meget ligetil. Vi har sat en række faktorer op, som vi mener, har indflydelse på, hvordan man præsterer som golfspiller – i øvrigt uanset hvilket niveau man er på.

De fleste emner giver sig selv, men "adaption" (kunne ikke finde på et bedre ord i farten!) handler om, hvorvidt man er god til at acceptere de forhold på dagen, som man ikke kan gøre noget ved - fx. ”regnvejr”, ”ventetid”, "sneskimmel og bryllup i klubhuset mens man spiller" ;o)

For hvert punkt skal man vurdere ærligt, hvor man ligger i øjeblikket i forhold til sit personlige maksimum. Hvis man er så skarp og god på en af faktorerne, som man nogensinde kan gøre sig håb om at blive, så giver man sig selv ”100”, og hvis man mener, at man ville kunne forbedre sig yderligere indenfor det pågældende område, så må man selv vurdere, hvor langt fra ”100” man ligger. Det er vigtigt, at man hele tiden forholder sig til sit eget maksimum og ikke til andres. I James' skema giver det for eksempel ikke mening, at han vurderer sine drives ud fra, hvor gode Jespers er…

Når I har udfyldt skemaet, vil der givetvis være nogle punkter, som I ikke har været i stand til at vurdere pga. årstiden, og der vil være nogle, som I scorer lavt på, mens I ligger højt på andre. Men når I efterfølgende laver en træningsplan for den kommende måned, så er det vigtigt, at I fokuserer på det, der er muligt, Det kan for eksempel godt være, at Ole kommer hjem fra Spanien med en viden om, at hans putter i iskold, men det er der ikke ret meget han kan gøre ved i vinter, og derfor kan han lige så godt fokusere på at forbedre en anden del af sit spil, indtil han igen kan træne putting.
Samtidig er det også vigtigt, at I fokuserer på de områder, som vil give jer størst resultatmæssig effekt fra sæsonstart (mest "bang for the buck"!).

Hvis I har tanker eller idéer til, hvordan vi kan forbedre skemaet, så giv endelig lyd! Det er planen, at til første træning i hver måned, skal alle ”Team Guld i ’12!” spillere på forhånd have evalueret sit eget niveau og have lavet en træningsplan for den kommende måned, så vi kan bruge materialet som udgangspunkt for udviklingssamtaler.

Du finder de seneste udgaver af udviklingsskemaerne her

 

 

 

 

Risikovurdering

Hvad skal vi bruge det til? Risikovurdering handler om at være på forkant og om at undgå at være overladt til tilfældigheder. Risikovurdering er et planlægningsværktøj, som vi skal bruge til at tage nogle simple forholdsregler, så vi ikke ender i uønskede situationer, hvor vi har svært ved at præstere optimalt.

Risikovurdering er et begreb, som er velkendt i erhvervslivet. Indenfor luftfart, offshore og andre fysisk farlige industrier handler risikovurderinger primært om at forhindre tab af liv, mens alle andre industrier kan og bør bruge redskabet til at undgå at komme i situationer, hvor virksomhedens eksistens er truet.

Risikovurderinger kan laves temmelig kompliceret med sandsynligheder, afledte effekter og en hel masse spændende forhold, men til vores brug handler det kun om, at finde frem til de ting, som vil kunne forhindre os i at præstere godt på golfbanen. Derfor vil vi være rigtig godt sikret, hvis I hver især sætter jer ned med jeres spillermapper og skrive nogle få punkter med ting, som I på forhånd ved vil kunne ødelægge jeres præstation.

Lyder det lidt abstrakt???? Så tænk på Daniel Løkke, som mistede sin kuffert på vej til en turnering i Asien. I kufferten lå hans spillebukser, og han kunne ikke få lov til at stille op i de cowboybukser, han havde på under rejsen... Når man ender i den slags situationer, så er det ikke et spørgsmål om, at man er ramt af uheld. Situationen kan kun beskrives som "dårlig forberedelse". Daniel vidste på forhånd, at han ikke kunne spille i cowboybukser, og han vidste med garanti også, at det ikke er ualmindeligt, at man mister sin kuffert på flyrejser. Ved ikke at tage nogle som helst forholdsregler overfor de to ting satte han sig selv i en situation, hvor hans præstation - og dermed muligheden for at tjene penge - i den uge blev overladt til tilfældigheder.
Det er ikke altid muligt at gardere sig fuldt ud, men i sådanne situationer handler det om at reducere risikoen så meget, som det er praktisk muligt. Og det kunne Daniel have gjort ved for eksempel at rejse i nogle bukser, som også kunne bruges som spillebukser, hvis det skulle blive nødvendigt.

 

 

"Seier venter den, som på forhånd har alle sakene i orden - folk kaller det hell! 
Nederlag er sikret den, som ikke i tide har truffet de nødvendige forholdsregler - det kaldes for uhell".

Roald Amundsen

 

 

Men lad os bare tage et eksempel mere... Hvis Jesper i sin risikovurdering finder frem til, at han nødig vil undvære sin driver på runden, så er der umiddelbart 3 scenarier, han skal tage højde for; driveren kan blive stjålet, den kan gå i stykker, eller han kan glemme den et sted. Men hvad kan han gøre??? Han kan for eksempel anskaffe en ekstra driver magen til, og lade den ligge låst inde i bagagerummet. Løsningen giver ham ikke 100% sikkerhed, men det er tæt på. Til gengæld er løsningen temmelig dyr, så driveren skal virkelig være vigtig for ham, før det bliver aktuelt. Men hvad nu hvis han tog driveren fra sidste år med, og lod den ligge som backup i bilen i stedet for? Det ville ikke koste ham noget, men det ville sikkert være en temmelig god erstatning.

Noget andet I skal huske at tænke over er, om jeres afstandsmålere skal ligge i bag'en eller med ind i restauranten, når vi spiser frokost på udebane. Det er ikke min mening at male fanden på væggen eller at piske en stemning op med disse noter, men vi står altså overfor en stor udfordring og en masse uro, hvis nogen lige fristes til at bruge ½ minut på at fjerne laserudstyr for op mod 20.000 kr fra 7 Gyttegårdbags i middagspausen.

Som sagt, skal vores risikovurderinger bare være helt simple. Tag et stykke papir - tænk på jeres funktionsbetingelser og de forhold der er omkring en turnering. Skriv de ting på papiret, som vil kunne ødelægge jeres mulighed for at score på dagen. Og skriv så, hvad I vil gøre, for at undgå at det sker.

Og ja... jeg ved godt, at det her virker helt ude i hegnet. - Det gør den slags altid, indtil noget går galt, som man burde have taget højde for.
Ålborg slap ud af kniben med det ekstra jern i bag'en under finalespillet sidste år, men havde de på forhånd lavet en aftale om, at deres caddies skulle tælle køllerne før hver runde, så var de sandsynligvis sluppet helt for balladen.

 

 

 

 

Caddieinstruktioner

Hvad skal vi bruge det til? Vi ved fra verdens bedste spillere, at caddiefunktionen rummer et enormt potentiale i forhold til at optimere en spillers indsats. Vores overvejelser og forberedelser til et eventuelt caddiesamarbejde skal hjælpe os med at få mest muligt ud af den fordel caddiefunktionen rummer. 

Som tidligere nævnt er det ikke et krav, men jeg vil meget stærkt opfordre til, at I hver især indgår aftaler med en eller flere caddies, som er indstillet på at hjælpe jer i de tre spilleweekender. Det kan synes unødvendigt for mange af jer, men alt andet lige vil en god caddie give jer et bedre fysisk udgangspunkt på de afgørende sidste 9 huller af hver kampdag. Og uanset hvilken rolle I giver caddien, så er to hjerne klart overlegne i forhold til en, når presset stiger. Tænk bare på Oles arbejdssituation. Han kan sagtens flyve en regionaljet selv, men det ville han aldrig gøre med passagerer, fordi risikoen for fejl er meget større, hvis han er alene i cockpitet.

Men hvis I vælger at bruge en caddie, så bør det ikke bare være en eller anden tilfældig tilskuer, det er funktionen alt for vigtig til. Når I bruger en caddie, er nøgle til succes, at I får lige nøjagtig den hjælp, som I gerne vil have og har brug for - og det er jer som spillere, der skal sætte rammerne for samarbejdet.

Det er jo jer, der er "kaptajnerne", og derfor er det vigtigt, at I briefer caddien om jeres funktionsbetingelser, og om hvordan I gerne vil have samarbejdet til at fungere. Nedenfor følger en liste med forslag til emner, og det bedste er jo, at også dette arbejde kan forberedes om vinteren, hvor vi har tid til at gøre os nogle tanker om, hvordan vi gerne vil have tingene:

 

  • Klar aftale om, hvad man gerne vil have caddien til og ikke mindst, hvad man ikke vil have caddien til.
     

  • Forplejning på runden. Skal caddien minde jer om at spise og drikke?
     

  • Skal caddien bare trække bag'en og i øvrigt holde mund, eller spiller i bedst med lidt peptalk eller en sjov kommentar i ny og næ?
     

  • Skal caddien passe flaget?
     

  • Skal caddien tælle køllerne i bag’en før start på hul 1?
     

  • Skal caddien vaske slagfladerne og grips før hver runde?
     

  • Skal caddien hjælpe med at lede efter egne og modstanderens bolde?
     

  • Ved caddien, at mobilen skal være slukket på runden?
     

  • Skal caddien hjælpe med at læse puttelinier, eller komme med andre inputs?
     

  • Er der andre forhold, der gør sig gældende ved foursome? Kan caddien springe foursome over på udebane, og hvad med hjemmebane?

  

De caddies, som I måtte indgå aftaler med, betragter jeg som en vigtig del af teamet - på samme måde som de medlemmer, der melder sig til supportgruppen og resten af vores eliteorganisation. Vi vinder eller taber sammen, og jo før vi kan få disse mennesker trukket tæt på spillertruppen, des bedre og mere motiverende er det for dem. Det er oplagt, at vi laver et miniræs eller en anden form for fællesaktivitet med vores bagland, før sæsonen for alvor går i gang, og derfor er det en god idé at få aftaler på plads med caddierne hurtigst muligt.

 

 

 

 

Startside | Generelt | Bestyrelse | Sekretariat | Pro | Webmaster | Begynderudvalg | Sportsudvalg | Børn og unge udvalg | Eliteudvalg | Baneudvalg | Handicapudvalg | Udviklingsudvalg